Hangöfronten 80 år

Brödtext

I år har det gått 80 år sedan striderna vid Hangöfronten. Minnesåret uppmärksammas på många olika sätt vid Hangö Frontmuseum och bunkermuseet Irma samt i terrängen på Hangöudd.

Vid Hangö Frontmuseum i Lappvik presenteras från och med början av juni en temautställning som presenterar alla stridshändelser vid Hangöfronten sommaren och hösten 1941. Vi berättar om forcerade spaningar och om skärgårdsstriderna.

Under sommarmånaderna görs flera guidade turer i terrängen och skärgården. Den forcerade spaningen i Lappvik kommer att guidas på årsdagen den 30 juni och i juli kommer några guidade båtturer att utföras i skärgården utanför Hangö udd. I Hästöarkipelagen utkämpades blodiga strider mellan de finländska och sovjetiska trupperna den 18.7.1941. Den 26 juli 1941 blev vår högsta fyr och den viktiga eldledningsplatsen Bengtskär mål för ett sovjetiskt angrepp. Under guidningarna tas deltagarna ut till de platser där striderna utkämpades för 80 år sedan.

Harparskoglinjen utgjorde en av landets viktigaste försvarspunkter under fortsättningskriget. Även under detta år kommer vi att ordna guidade bunkervandringar i terrängen där deltagarna får besöka flera bunkrar som ingick i försvarslinjen i Harparskog. På sommaren kommer en ny del av Harparskoglinjen att tas upp i guidningen. Under promenaden ser man vilket enormt arbete som utfördes under mellanfreden för att skydda vårt lands självständighet. Under ett drygt år byggdes ca 40 betongbunkrar och 5 km pansarhinder. Häpnadsväckande är också hur innovativt även naturen användes som skydd för anfall med pansarvagnar från den sovjetiska militärbasen i Hangö.

Vi satsar också på samarbete. Den 18–19 september ordnas ett krigshistoriskt temaveckoslut ”Tre museer – tusen berättelser” då Hangö Frontmuseum, Kaarteen sotamuseo i Lojo och Degerby Igor museet i Ingå har öppet samtidigt och bjuder på specialprogram.

Samarbetet med konfliktarkeolog Jan Fast fortsätter också detta år och som mål för sommarens utgrävning fungerar korsun ”Hamsterbo” som finns på museigården. Korsun byggdes av svenska frivilliga vid Hangöfronten och den brann ner under kriget. Fynden från utgrävningen presenteras i en utställning inne på museet.

 

Välkommen till Hangö udd!